Cestovní kancelář TURECKOTOURCestovní kancelář TURECKOTOUR

Turecká kuchyně

Do Turecka musí jet člověk připraven ochutnat mnoho různých specialit. Turecká kuchyně patří k velkým národním kuchyním světa a je známá především svou bohatostí. Je pestrá na obilniny, ovoce a zeleninu, protože je zde dostatek úrodné půdy, teplé podnebí a i suché oblasti jsou pravidelně zavlažovány. Stále se proto prodávají čerstvé potraviny a v každém městečku najdete trhy s bohatou nabídkou zeleniny a ovoce. Jídla jsou velmi zdravá, jelikož se převážně vaří nebo dusí a pokud jsou smažená, tak většinou na olivovém oleji. Maso se často upravuje na otevřeném ohni, na dřevěném uhlí nebo na plynových grilech.

Turecká snídaně je méně bohatá než ve střední Evropě, ale během horkých letních měsíců je to to pravé. K snídani se tradičně podává čaj, bílý chléb, máslo, med, rajčata, sýr, olivy a případně vařené vejce. Oběd se skládá z předkrmu (salát), polévky, hlavního jídla, jako příloha je nejčastěji podávaná rýže upravená různými způsoby a ovoce jako dezert. Večeře je pro mnohé obyvatele Turecka vítanou příležitostí sejít se s přáteli okolo bohatě prostřeného stolu. Tečkou a ozdobou menu je moučník. Ten Turci milují, pokud je hodně sladký. Asi nejtypičtější je baklava, placky z listového těsta proložené drcenými vlašskými ořechy, sezamem a skořicí, zalité cukrovou vodou a posypané pistáciemi. Sladké studené nudličky najdete v jídelním lístku pod názvem kadayif, teplé se sýrem nebo ořechy se jmenují künefe. Pokrmy upravené tak, jak Turkům chutnají, jsou většinou tučné a mastné. Maso se konzumuje doma nanejvýš dvakrát týdně, základem jídelníčku je zelenina. V restauracích se podávají jídla turecká, v hotelích kontinentální strava doplněná některými tureckými jídly. A protože esperantem gurmánů i obyčejných strávníků je švédský stůl, kde si každý vybere to, co mu vyhovuje, je to stejně zařízeno i v tureckých hotelích. Tam na nepříjemné kulinářské překvapení určitě nenarazíte.

Typické turecké jídlo
Mezeler – Předkrmy
Midye dolması : Plněné mušle
Lahmacun : Chlebové těsto potřené kořeněnou masovou pastou
Börek : Plněné lískové těsto (peynirli – se sýrem, kıymalı – s mletým masem, ıspanaklı – se špenátem)
Polévky – Çorbalar
Yayla çorbası : Polévka s ryží a jogurtem
Mercimek çorbası : Čočková polévka
Tavuk çorbası : Slepičí polévka
Domates çorbası : Rajčatová polévka
Düğün çorbası : Masová polévka
İşkembe çorbası : Dršťková polévka
Studené předkrmy – Soğuk mezeler
Pastırma : Hovězí šunka, uzená v obalu z bylin a papriky
Dolma : Biber dolması – Plněná paprika, Lahana dolması – Plněné zelné listy, Sarma – Plněné vinné listy
Cacık : Salát z okurky, jogurtu a česneku
Turşu : Zelenina naložená v soli nebo octu
Arnavut ciğeri : Pečené kousky jater s cibulí
Çiğ Köfte : Ostré masové rolky ze syrového mletého masa, jediné jídlo, které připravují muži
Teplé předkrmy – Sıcak mezeler
Gözleme : Placky (peynirli – se sýrem, kıymalı – s mletým masem, ıspanaklı – se špenátem)
Sigara böreği : Těstoviny cigaretového tvaru plněné sýrem
Midye tava : Obalované pečené mušle na oleji
Saláty – Salatalar
Çoban salata : Míchaný salát s cibulí, rajčaty, okurkou, paprikou a petrželí
Piyaz : Salát s bílými fazolemi
Masité pokrmy – Etli yemekler
Ciğer : Játra, grilovaná a servírovaná se zeleninou
Izgara köfte : Grilované masové kuličky
İzmir köfte : Masové kuličky v rajské omáčce
Haşlama : Vařené maso s bramborami
Pirzola : Kotleta, většinou jehněčí
Çöp şiş : Malé kousky masa na špízu
Adana kebap : Ostrý špíz z mletého masa
Türlü : Pokrm z míchané zeleniny, maso
Patlıcan musakka : Baklažánový nákyp, maso
Zákusky – Tatlılar
Sütlaç : Rýžový puding
Aşure : Pokrm z obilí, cukru, rozinek
Lokma : Kuličky z drožďového těsta máčené v sirupu a pečené v oleji
Hoşaf : Studená ovocná mísa
Baklava : Listové těsto plněné ořechy a slazeným sirupem
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ !!!

Turecká kuchyně
Zpět